İŞ DÜNYASININ 3 HARFLİLERİ! CEO, CFO, CTO, COO, CIO, CMO: GÖREV VE SORUMLULUKLARI İLE EKONOMİ AÇISINDAN BİR BAKIŞ

İŞ DÜNYASININ 3 HARFLİLERİ! CEO, CFO, CTO, COO, CIO, CMO: GÖREV VE SORUMLULUKLARI İLE EKONOMİ AÇISINDAN BİR BAKIŞ

Günümüzde ihtiyaçların sınırsız, isteklerin sonsuz ve kaynakların kısıtlı olduğu bir ortamda en uygun kararları almak yöneticiler için adeta bir sınav haline dönüşmüştür. Bu sebeple de geleceğe dönük kararalar alma durumu buna yönelik yapılan araştırma ve geliştirmelerin en doğruya ulaşmasını zorunlu kılmaktadır.

İş dünyası üst düzey yöneticileri için başarının; optimal planlamadan ve organizasyon yapısının işlerliğinden geçtiğini söylemek doğru olacaktır. Organizasyonun başarısı şirketin geleceğine direkt etki eder. Şirketin etkinliğinin ve karlılığının artması ile her düzeydeki biriminin verimli bir şekilde yürümesi ve koordinesi organizasyonun başarısına bağlıdır. Bu anlamda şirket içi yetki ve sorumlulukların doğru şekilde tanımlanması, etkin şekilde dağıtılması ekonomik başarıyı üst seviyeye yükseltecek adımların başında gelir. Ortak hedeflerin belirlenmesi, koordinasyon, iş bölümü, belirlenmiş amaca yönelim, personel seçimi, planlama ve düzenleme, zamanı doğru kullanma ile motivasyon gibi faktörler organizasyonu başarıya taşıyan unsurlardır. 

İş dünyasının üst düzey yönetici aktörlerinin, yatırım yeri ve kararı, maliyetlerin belirlenmesi, finansal kaynakların sağlanması, personel seçimi, teknik gereksinimler ve çalışmaların ne kadar süre ile devam edeceği gibi kararları işletmelerin veriminin başarısına direkt etki etmektedir.

İşte böyle bir süreçte yazımın başlığında da bahsettiğim “İş Dünyasının 3 Harflileri” ne yani “CEO, CFO, CTO, COO, CIO, CMO” lara çok büyük bir sorumluluk ve misyon yüklenmektedir. Bahsettiğimiz bu üst düzey yöneticiler ilk bakışta kendi şirketlerinin etkinlik ve yetkinliklerini geliştirerek işletmelerini büyütme ve söz sahibi olmasını sağlarken, genel perspektifte ise tüm şirketlerin en uygun ve organize bir yönetimle gelişim sağlaması ülke ekonomisinin gelişmişliği açısından dünya ülkeleri arasında seviyemizi yükseltecek ve bizi bir başka bir lige taşıyacak gerçeklik olarak karşımıza çıkacaktır.  

İş dünyası ve üst düzey yöneticilerinin ekonomik alandaki yerleri ve üstlendikleri sorumluluklardan bahsettikten sonra bu yöneticilerin gerek sosyal medyada gerekse de bir ekonomi programında ya da bir kartvizitte yer alan “3 Harfli” unvanlarının ne anlama geldiğini ve hangi görev ve sorumlukları içerdiğini ne kadar biliyoruz? İşte bu sorulara cevap bulabilme ve ekonomi yazınına bir katkı sağlayabilme amacı ile bu yazıyı kaleme almış bulunmaktayım.

CEO, CFO, CTO, COO, CIO, CMO Unvanları ve İfa Ettiği Görevleri

İş dünyasının 3 harfli üst düzey yöneticileri; baş harflerinden de anlaşılacağı üzere “C Level” yöneticiler olarak anılan pozisyonlarda görev ifa eden yöneticilerdir. Yazımın ileriki aşamalarında da açıklanacağı üzere “C Level” kavramı, İngilizce “Chief” kelimesinin kısaltması olarak değerlendirilmekte olup, şirketlerin üst düzey yöneticilerini tanımlamak için kullanılır.

CEO (Chief Executive Officer) İcra Kurulu Başkanı, Baş Yönetici

CFO (Chief Financial Officer) Finans Grubu Başkanı

CTO (Chief Technology Officer) Teknolojiden Sorumlu Başkan

COO (Chief Operating Officer) Uygulayıcı Genel Müdür, Operasyon Direktörü

CIO (Chief Information Officer) Bilgi Sistemleri Grubu Başkanı

CMO (Chief Marketing Officer) Pazarlama ve Satış Grubu Başkanı

İş dünyasının bu önemli unvanlarında görev yapan üst düzey yöneticilerin ifa ettikleri görevlerin içeriği ve sorumluklarını tek tek ortaya koymak değerlendirme ve sonuç kısmında daha yerinde tespit ve önerilerde bulunmamızı sağlayacaktır.

CEO: Şirketin icra kurulu başkanı ve baş yönetici gibi tanımlamalarla ifade edilen CEO’nun en birincil görevi şirket içerisindeki tüm departmanların işbirliği ve uyum içeresinde çalışmasını sağlamaktır. Görünen ve yüklenen en önemli misyonlarından biri de şirketin vizyonunu belirlemektir. Birbirinden farklı ancak bir bütünün parçaları olan üretim, pazarlama, satış, finans, insan kaynakları, hukuk, lojistik, bilgi teknolojileri gibi şirket alanlarını bir arada yöneterek bir ahenk içerisinde şirket hedeflerinin gerçekleşmesine liderlik eder.

CFO: Şirketin finansal yani mali yönetimini üstlenen en üst düzey yöneticidir. Finans kaynakları yaratılması, mali analiz, risk yönetimi ve nasıl yatırım yapılacağı gibi konuları üstlenen üst düzey yöneticidir. Bir süreç içerisinde şirketin geçmişteki yaşanan ve gelecekte yaşanması muhtemel finansal olaylarını analiz edip en optimal mali kararların verilmesini sağlar ve bunları diğer üst düzey yöneticilere ve yönetim kuruluna rapor halinde sunarlar.

CTO: Şirketin mühendislik ve teknoloji projeleri gelişimi ile ilgili stratejiler belirleyip bu konuda yol haritaları ortaya koyan üst düzey yöneticidir. Teknolojik kaynakların idaresi ile bunların getireceği avantajlar ve riskleri tetkik ederek rapor halinde diğer “3 Harfli” olarak tanımladığım üst düzey yöneticilerle paylaşır.

COO: Şirket organizasyonun günlük işlerliğinin sağlanmasını üstlenen üst düzey yöneticidir. Organizasyonun en uygun ve verim alınacak şekilde ilerlemesi başlıca görevlerindendir. İş süreçlerinin etkin bir şekilde ilerlemesi konusunda CEO’ya raporlar halinde verileri ileterek yürütülen işler hakkında etkinlik yaratmaya çalışır.

CIO: Bilgi teknolojileri alanının en üst düzey yöneticisidir. Bilişim teknolojisi süreçlerinin sorunsuz şekilde ilerlemesi onun görevidir. Bilgi teknolojileri altyapısı işlerliği, teknolojik gelişim ve uyum ile en son teknolojik gelişmelerin şirkete uyumlanmasından sorumludur.

CMO: Şirketin pazarlama stratejilerinin başındaki en üst düzey yöneticidir. Şirket isminin tanınırlığı, pazar araştırmaları, reklam çalışmaları, müşteri kitlesinin arttırılması gibi alanlar onun sorumluluğu altındadır. CMO’lar pazarlama stratejileri ile şirketin karlılık ve ilerlemesi açısından yönetim kuruluna karşı sorumludur. Satış konusunda etkin, yaratıcı ve yenilikçi fikre sahip özellikleri barındırmalıdırlar.

Yazımın başlığında yer alan CEO, CFO, CTO, COO, CIO, CMO unvanlarındaki üst düzey yöneticilere değinmekle birlikte CLO, CGO, CAO, CHRO gibi çok önemli görevleri üstelenen üst düzey yöneticiler de bulunmaktadır. Onları da terimlerinin açıklamaları ile tanımlamak istiyorum.

CHRO (Chief Human Resources Officer) İnsan Kaynakları Başkanı, Direktörü

CAO (Chief Advertisement Officer) Reklam ve Medya Grup Başkanı

CLO (Chief Legal Officer) Hukuk Grubu Başkanı

CGO (Chief Growth Officer) Genişlemeden Sorumlu Başkan.

Değerlendirme ve Sözün Özü

Şirketler yaşayan yapılardır. Bu yapılar birbirinden çok farklı ancak birbirine bağlı ve birbirini besleyen birçok departmandan oluşmaktadır. Finans, Teknoloji, İnsan Kaynakları, Hukuk, Reklam, Satış ve Pazarlama gibi. Bu yapıların her birinin üst düzey yöneticisi bulunmakta ve onların da en baş yöneticisi pozisyonunda yer alan üst düzey yöneticileri bulunmaktadır.  

Şirketler açısından cazibe merkezi olma ve bulunduğu sektörde öncü olmanın baş faktörleri; yukarıda saydığım departmanların “3 Harfli” üst düzey yöneticilerinin bireysel performanslarının yüksek olması ile beraber birlikte çalıştığı iş arkadaşlarının yanında muhatap olduğu diğer ekonomik paydaşalar ile -ki bu karşı rakip şirket olabilir, müşteri kitleleri veya düzenleyici ve denetleyici konumda olan devlet olabilir- olan uyumu ve iletişiminden geçmektedir. Sözün özü; yazım boyunca bahsettiğim birbirinden farklı üst düzey yöneticilerin bulundukları şirkette gösterecekleri performans mikro anlamda sadece kendi şirketlerinin başarısı gibi görünse de tüm bu üst düzey yöneticilerin kendi şirketlerini geliştirmeleri ve dünyayla yarışır hale getirmeleri makro anlamda ülkemizin gelişimi ve büyümesine değerli katkılar sağlayacaktır.