PİYASALARA GENEL BAKIŞ VE BORSA İSTANBUL’UN TEKNİK GÖRÜNÜMÜ

PİYASALARA GENEL BAKIŞ VE  BORSA İSTANBUL’UN TEKNİK GÖRÜNÜMÜ

Bist, ekonomi, borsa, yatırım, hisse senedi, analiz, altın, gümüş, btc, kripto…

 

Borsa İstanbul 100 (Bist 100) endeksi 2023 yılında yatırımcılarına yüzde 35,6’lık bir getiri sağladı. Aynı yıl TUİK tarafından açıklanan yıllık enflasyon ise yüzde 64,77 idi. 2023 yılında  Bist 100 yatırımcılarını enflasyonun altında kalarak yılı reel anlamda kayıpla kapattılar.

 

Birkaç sene öncesinden bazı verilere bakacak olursak, 2022 yılında Bist 100 endeksi yüzde 196,57, altının gram fiyatı yüzde 40,22, dolar/TL yüzde 41,77, euro/TL de yüzde 32,92 artış gösterdi. Aynı dönemde TUİK enflasyonu yüzde 64,27 olarak açıklanmıştı. 2022 yılı mevduat faiz oranı ortalaması ise yüzde 16,02 olarak açıklanmıştı. 2023 yılında ise Bist 100 yatırımcısına yüzde 35,6’lık bir getiri sağladı. Aynı dönemde enflasyon yüzde 64,77 olarak açıklanmıştı. 2023 yılında gram altın yatırımcılarına yüzde 81,87 getiri sağladı. Euro ise aynı dönemde, Türk Lirası karşısında yüzde 62,6, ABD doları ise yüzde 56,73 değer kazanmıştı.  2023 yılı mevduat faiz oranı ortalaması ise 2022 yılından farklı olarak yüzde 42,29 olarak açıklandı.

Son yıllarda başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere  ülkemizde dahil enflasyonla mücadele programları uygulanmaktadır. Merkez bankaları faiz oranlarını artırmakla (sıkı para politikaları ile) iç talebi kısmaya ve fiyat artışlarını dizginlemeye çalışmıştır.

Yukarıdaki istatistiki verilerden de görüleceği üzere ülkemizde de son dönemlerde Merkez Bankası PPK faiz artırımına gitmiş  ve dolayısıyla mevduat faiz oranları da 1,5-2 yıl kadar sürede yüzde 16’lı rakamlardan hali hazırda 2024 yılının Nisan ayı itibariyle yüzde 50’lerin üzerine çıkmıştır. Bu durum ise riskli enstrümanlardan vadeli mevduat gibi daha risksiz yatırım enstrümanlarına kayma eğilimini artırmıştır. Bu nedenle önceki yıllarda borsaya rakip olamayan mevduat faiz oranları 2023 yılında yüzde 40’ların üzerine atarak borsaya rakip olmuştur ve borsadan ortalama olarak yatırımcısına daha fazla kazanç sağlamıştır.

Tüm bunlarla beraber ülkemiz özelinde hala reel faizlerin negatif olması mevduat faizini cazip kılmasa da dünyadaki ve ülkemizdeki birtakım politik ve stratejik riskler (İran İsrail gerginliği, Ülkemizin Ortadoğu’daki Stratejik Konumu vb. ) nedeniyle yatırımcılar garanti ve risksiz olarak kabul ettikleri mevduata paralarını koymayı tercih edebilmektedirler.  

            Yurt dışı tarafında ise ABD’de hala enflasyon verilerinin iyiye işaret etmemesi ancak Kasım 2024’te gerçekleşecek ABD Genel Seçimleri öncesi parasal genişleme ve FED’den faiz indirimi beklentileri kıymetli madenlerin ons fiyatlarında yukarı yönlü bir trend başlatmıştır. Altın ve gümüş yatırımcısının iştahını kabartan bu durum ülke içinde de dövizde kademe kademe yaşanan yükselişle gram altın ve gram gümüş yatırımcısına Borsa karşısında 2024 yılında alan açmıştır. Bunun yanında riskli yatırım enstrümanları tercih eden  yatırımcılar için ise BTC ve altcoin ralli beklentisi coin piyasasına da para girişlerine sebep olmuştur.

            2024 yılında da enflasyon rakamlarında bariz düşüş görülmemesi, yıl sonu dolar ve enflasyon beklentilerinin yüksek olması gibi faktörler  Borsa İstanbul’a mevduat ve gram altın, gram gümüş gibi kıymetli madenler ile hareketli bir dönemde olan BTC ve coinleri alternatik kılmıştır.

            Bist 100 Endeksi Teknik Görünüm

 

Aşağıdaki Grafik 1’de Bist 100 endeksine günlük TL bazlı grafikte baktığımızda endeksin pembe renkli yükselen bir kanal içinde yaklaşık 10.000 direncine gelindiği görülecektir. Bu direncin aynı zamanda psikolojik olarak ta direnç olduğu söylenebilir. Tabi ki bu direncin kırılması için en az iki gün üst üste gün kapanışını hacimle beraber görmemiz gerekli. (filtre kuralı) Temel tarafında desteklemesi ile 10.000 üzerinde (yazının ilerleyen bölümlerinde dolar bazlı haftalık grafikte de yorumlayacağım) 13.000’li rakamların üzerine kadar teknik hedef verilebilir.

 

10.000 direncinin altında ise kısa vadede SMA 5, (5 günlük basit hareketli ortalama) 9.756, SMA 22 (22 günlük basit hareketli ortalama) 9.394  desteklerini izleyebiliriz. 8524 seciyesi ise yatayda bir önceki tarihi zirve noktası olup sağlam destek noktası olarak karşımıza çıkmaktadır.  Bist 100 endeksinde temel tarafta çok kırılgan bir haber akışı olmadıktan sonra 8.500 seviyesinin altını beklememekteyim ve bu destek noktasının görülmesi durumunda diğer şartlara da bakarak alım fırsatı oluşabileceğini düşünmekteyim.

 

Grafik 1

     

Uzun vadede usd bazlı haftalık Grafik 2’de ise endeksin 500 usd civarında üçlü tepe yaptığı ve bu bölgeyi geçemediği sonrasında ise uzunca bir süre düşen trende girdiği görülecektir. Eylül 2022 yılında düşen trend kırılımı ile beraber bir yükseliş olmuş ve hızlıca 306 usd direncine gelinmiştir. (TL bazlı10.000 direnci) Burada TL bazlı ve USD bazlı 10.000 direnci kolay aşılacak gibi durmamaktadır ve en önemli dirençtir. Bu direncin geçilmesi ile BİST 100 endeksinin 394 dolarlara kadar gidebilme potansiyeli vardır. Tabi ki yaklaşık 400 dolar hatta tarihi zirve 500 dolar hedeflerine gidilebilmesi için yabancı yatırımcının borsaya girmesi gereklidir. Bunun içinde bazı kriterlerin olgunlaşması gereklidir. (optimal usd kur artışı ve mevduat faiz oranları korelasyonu gibi.)

 

Grafik 2

 

Sonuç olarak Bist 100 endeksi en önemli direnci olan 306 dolar (TL bazlı 10.000) direncine gelmiştir. Yeni alım yapacak yatırımcıların bu direncin kırılımını beklemeleri ya da grafikte belirtilen destek noktalarını takip etmeleri mantıklı olacaktır. 

 

Bist 100 dışında ise yatırımcılar için kıymetli madenler, mevduat faizi gibi farklı alternatifler bulunmakta ise de bu enstrümanlardan sepet düşünmek bana göre daha mantıklı olacaktır.

 

Bu günkü yazımda piyasalara ve yatırım enstrümanlarına genel bir bakış yaptık. Bununla beraber yazının ikinci kısmında teknik olarak Bist 100 endeksinin TL ve USD bazlı teknik direnç ve destek noktalarına değindik.

 

Bu dönemki yazılarım yurt içi ve yurt dışı ekonomik verilere dayanarak Borsa İstanbul, Bist hisse senetleri kıymetli madenler ve kriptolar hakkında olacaktır.

 

Yatırımcıların yatırımlarına kendi özelinde, dünyanın ve ülkemizin ekonomik, siyasi, sektörel haber akışlarını takip edilerek karar vermeleri gerekmektedir. Aynı zamanda analizlerim genel kabuller doğrultusunda yapılan analizler olup kesinlikle doğrudan bir yatırım tavsiyesi gibi değerlendirilmemelidir.