BİST 100 TAMAM MI DEVAM MI?
Geçtiğimiz yıl yaklaşık üç kat artan BİST 100 endeksi 2023 yılında ilk bir ayda yaklaşık %10 düşerek yatırımcılarını tedirgin etti. Peki bu düşüş düzeltme olarak kalır mı, sonrasında çöküş olabilir mi? Temel ve teknik açıdan kısaca değerlendirelim.
Temel Analiz
2022 yılında enflasyonun şirketlerin karlılıklarını muazzam bir şekilde artırdığını gözlemledik. Şirket karları artarken özellikle hem borsa hem hisse tarafında ucuzluk üzerinde durduk. Bist 100 endeksinin anlık olarak yaklaşık 7 Fk (fiyat kazanç oranı) Bist 30 endeksinin de yaklaşık 6 Fk’larda olduğunu söyleyebiliriz. 2022 yılının son çeyrek bilançolarının açıklanmaya başlandığı şu günlerde gelecek bilançoların da iyi beklendiği aracı kurum raporlarından anlaşılıyor. Dolayısıyla Bist 100 endeksinin Fk’sının 5,50 seviyelerine Bist 30 endeksinin Fk’sının ise 4,50 seviyelerine kadar gelmesi muhtemel görünüyor. Temel tarafta aslında 3 kat artan endekse rağmen hala ucuzluk devam ediyor. Endeksin ve hisselerin temel tarafta hala ucuz olmasına rağmen borsanın neden düştüğünü ise gelecekle ilgili beklentiler başta olmak üzere bazı nedenler açıklıyor. Bu nedenlerin başlıcalarını maddeler halinde sıralayacak olursak:
- 2023 yılının seçim yılı olması ve ekonominin riskleri sevmemesi,
- Siyasi gelişmeler,
- Kur Korumalı Mevduat Faizi tarafında değişiklik yapılarak KKM’nin tekrar görece cazip hale gelmesi,
- Dolarda baskının olduğu ve teknik olarak yatay hareketten sonra 2023 yılında yukarı hareket bekleme düşüncesi,
- 2022 yılında elde edilen yüksek karlar sonucu realizasyon,
- Altın ve emtia tarafına yöneliş,
…….
Yukarıda saydığım gelecekle ilgili beklentiler özellikle düşük maliyetli ve yüksek karlı yatırımcıların hisse senetlerini satması ile realize olmasını beraberinde getirdi ve borsa hızla düşmeye başladı. Hisselerdeki kayıplarsa endeksin çok üzerinde oldu. Bunun nedeni ise alıcıların düşüşün süreceği beklentileri ile daha aşağı fiyatları beklemeleri diyebilirim.
Teknik Analiz
Bist 100 endeksine günlük TL bazlı grafikte baktığımızda yükselen trend desteği altında bir günlük kapanış yaptığını görmekteyiz. Tabi ki bu desteğin kırılması için en az iki gün gün kapanışını hacimle beraber görmemiz gerekli. Bu desteğin altında ise yaklaşık 4721 seviyesi destek olarak takip edilebilir. Endeksin 5115 üzeri atması durumunda ise 22 günlük basit hareketli ortalama noktası olan 5256’ya kadar bir hareket görebiliriz. 5000 seviyesi ise yatırımcılar için psikolojik bir destek/direnç seviyesidir. Bu noktanın üzerinde kapanışlar bile alışları artırabilir. Teknik olarak endeksin zirve noktası olan yaklaşık 5700 ile aşağıda 4700 arasında bir yatay bantta olduğundan söz etmek mümkün.
Hareketli ortalamalara baktığımızda SMA 5’in (5 günlük basit hareketli ortalama) SMA 22’yi (22 günlük basit hareketli ortalama) aşağı kestiğini görmekteyiz. Bu durum ise teknik olarak negatif bir göstergedir. Ayrıca indikatörlere bakınca RSI (göreceli güç endeksi) indikatörünün ise 50’li seviyelerden sert şekilde aşağı kırdığı ve aşağı yönlü hareketlendiği, MOM (Momentum) indikatörünün ise 0 seviyesinden aşağı doğru sert kırdığı görülmüştür. Özellikle hız indikatörü olup endeksten önce hareket eden MOM (Momentum) indikatörünün diplere yakın olması nedeniyle yukarı tarafa dönüşü takip edilmelidir.
Düzeltmeler daha çok traderleri etkiler. Traderlerin teknik olarak sat seviyesinde ya kar almaları ya da mutlaka stop olmaları gereklidir. Ancak temel analiz metotlarına göre borsada hisse senedi alanlar orta ve uzun vadeli yatırım yaptıkları için düzeltmeleri genelde alış fırsatı olarak görürler. Temel olarak sağlam ve ucuz olan hisse senetleri belli bir düşüş yaşansa bile değerine kesinlikle gelecektir. Fiyat ve değer kavramı asla birbirine karıştırılmamalıdır. Rasyoları sağlam şirketlerin hisse senetleri temel analiz metotlarına göre değerlenip teknik olarak da ucuz iken alınırsa düşüşlerden mümkün olduğu kadar az zarar edilir ve daha sonra yükselişlerde hisse değerine gider.
Sonuç olarak endekste teknik veriler kısa vade için negatif olarak görünmekte olup 4700 seviyesinin özellikle takip edilmesi gerekir. 4700 seviyesinin altında satışların derinleşebileceği düşünülebilir. Orta ve uzun vadede ise özellikle dolar bazında bakıldığında endeksin çok ucuz olduğu söylenebilir. Temel tarafta ise Bist 100’ün bir ucuzluk pahalılık göstergesi olan Fiyat/Kazanç (Fk) oranının 5,50 seviyelerine kadar geleceği düşünüldüğünde Bist için ucuzluk kavramının devam edeceği ve endeksin düşüşü devam etse bile asla bu durumun sürdürülebilir olmayacağı düşünülmektedir.
Bu günkü yazımda Bist 100 endeksi ile ilgili temel ve teknik açıdan kısa bir değerlendirme yaptım. Yatırımcıların yatırımlarına kendi özelinde, dünyanın ve ülkemizin ekonomik, siyasi, sektörel haber akışlarını takip ederek karar vermeleri gerekmektedir. Aynı zamanda analizlerim genel kabuller doğrultusunda yapılan analizler olup kesinlikle doğrudan bir yatırım tavsiyesi gibi değerlendirilmemelidir.