Amerikan Kakao Vadelilerine Foreks Cephesinden Bir Bakış

Amerikan Kakao Vadelilerine Foreks Cephesinden Bir Bakış

Çekirdekleriyle dünyanın dört bir yanındaki insanın çikolata talebine ana hammadde olan kakao… İngilizcesi cocoa olan ve piyasalarda bu nedenle CC kısaltmasıyla kullanılan ve aslında epey bir acı olan kakao çekirdekleri mayalanarak kullanılıyor.

Günümüzde dünya piyasalarında birçok emtia, metal, hububat vs. gibi kakaoya da yatırım yapmak mümkündür. Bu analimizde Amerikan kakao vadelilerine yakından bakacağız. Öncelikle belirtelim ki bu piyasalarda işlem yapabilmeniz için normal bir yatırım hesabınızın olması yeterli değildir. Foreks hesabınız olmalı ve bu hesapta emtia, metal, hububat gibi bütün işlem çeşitlerini kısıtsız yapma imkanınız olmalıdır. 

Türkiye’de iyice yaygınlaştığı 2014 yılında birçok yatırımcının kaldıraçlı işlemin büyüsüne kapılarak dahil olmaya çalıştığı ve yaklaşık %87’sinin battığı foreks. Sonradan çok fazla yatırımcının batması ve dolar talebini azaltmak için 2017 yılında çıkarılan bir tebliğle küçük yatırımcıların dışarda bırakıldığı foreks. Şu an kaldıraç oranları 1/100’den  1/10’a düşürülmüş durumda ve 50.000 TL altındaki sermaye ile bu piyasaya giriş yapılamıyor. 2014 yılında ben de bu platformda işlem yapmaya başladım ve ilerleyen yazılarımızda belki daha ayrıntılı bilgi verebiliriz. (Kripto para piyasası Foreksten çok daha riskli iken ona bir sınırlama halen getirilmiş değil. Dolayısıyla buradaki oran ve tutar kısıtlamasının da kaldırılması gerektiği kanaatindeyim.)

Kısa bir bilgilendirmeden sonra analizimize geçelim.

Kakaonun günlük grafiğine göre 2 yıla yakın süredir yaklaşık 2793 dolar ile 2236 dolar arasında zigzaglar çizdiğini görüyoruz. Genellikle kısa vadeli derin hareketler yapmayı seviyor. Bu da aslında neden kakaoyu seçtiğimizin bir nedeni. Forekste çift yönlü işlem yapma avantajı bulunuyor. Yani yatırım yaptığınız üründe yükseliş bekliyorsanız alım, düşüş bekliyorsanız satım yönünde pozisyon açabilirsiniz. Buna sırasıyla long – short pozisyon deniyor. Eğer satım pozisyonu açtıysanız ve ürünün değeri azaldıysa siz kazanıyorsunuz. Bu tarz kısa vadeli derin hareketler yapan ürünlerde anlık alım satım pozisyonlarıyla hem yükselişten hem düşüşten kazanma imkanınız daha yüksek.

Burada önemli husus teknik analiz bilmeyenlerin batma riski çok fazla. Kısa vadeli destek dirençleri tespit edebilip hızlı hareket etmeniz gerekiyor. 2014-2017 döneminde bizim yatırımcıların çoğunun batma sebebi buydu. Hızlı hareket etmezseniz işlem yaptığınız pozisyonun tersine bir durum oluşursa sermayeniz erimeye başlar ve normal borsadan farklı olarak sermayeniz %20 seviyesine düştüğünde sizden yeni sermaye koymanız istenir. Buna “margin call” denir. Eğer sermaye koymazsanız pozisyonunuz otomatik olarak kapanır. Dolayısıyla borsada yapılan, zararda da olsam beklerim mantığını forekste gerçekleştirebilmeniz için sürekli finansal kaynak bulmak zorundasınız. Yoksa sermayeniz 100 iken 20 kaldığında pozisyon otomatik kapanacağı için doğrudan 80 lira zarar etmiş olursunuz. İlave olarak forekste açık pozisyonla beklediğiniz her gün için sizden komisyon alınır. Öyle unutup gideyim diyemezsiniz.

Yukarıda bahsettiğim hem yükseliş hem düşüş yönünde sürekli işlem yaparak kısa vadede oluşan bütün zigzagları sömürme mantığına bu camiada “scalping” diyoruz. Türkçesi “kafa derisi yüzme” demek olan bu tabir tam da hassasiyetle bütün hareketlerden kendine kar devşirme amacını taşıdığı için güzel bir benzetme oluyor.

 

İkinci grafiğimizde kakaonun Parabolic SAR indikatörüyle kısa vadedeki hareketlerini inceliyoruz. Bu indikatörün özelliği kısa vadeli al-sat işlemleri için bir nebze yol göstermesidir. Çift yönlü işlem yapılan piyasalarda kullanıma daha uygundur. SAR = Stop and Reverse yani “dur ve ters pozisyon al” anlamına gelmektedir. Noktalar fiyatların üzerindeyse düşüş, altındaysa yükseliş sinyalidir.

Daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi teknik analizde tek bir araca bağlı olmamak gerektiği gibi, sadece teknik analizle de işlem yapmak yanlıştır. Dolayısıyla kakao piyasasını etkileme ihtimali olan durumların ve haber akışının da takip edilmesi gerekir. (Örneğin pandemi başlangıcında talepteki sert düşüşten dolayı fiyatların tepetaklak olması gibi)

Yapılan analizlerin tamamı kişisel yorum ve tahminlerden ibaret olup kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.