BİST100’de Hassas Denge
3 Ocak tarihli endeks analizimizde o günün şartlarına göre bazı trendler çizip bir takım öngörülerde bulunmuştuk. Aşağıda aynı trendlerin şu anki güncel durumunu görmekteyiz. Trendlerin konumunu hiç değiştirmedim. Ekleme olarak sadece en üstteki kırmızı (2060 seviyesindeki) yatay direnci ekledim.
Grafiğe baktığımızda endeksin ocak ayındaki sert düşüşünden sonra 3 nolu uzun vadeli trendi ve 1925 seviyesindeki yatay direnci yukarı kırdığını ve böylece hareketli ortalamaların da üzerine çıkarak 1925 – 2060 arasında dörtgen formasyonu oluşturduğunu görüyoruz. Aslında bu durum bir yandan da şekil karışmasın diye eklemediğim Macd, RSI, Stochastic gibi göstergelerin normal sınırlarına dönmesine sebep oldu. Benim “göstergelerin ateşinin söndürülmesi” diye tabir ettiğim bu durum yeni bir hareket için uygun zeminin de oluşmasını sağlıyor. Sert yükseliş dönemlerinde bu göstergeler aşırı alım bölgesine, sert düşüş dönemlerinde ise aşırı satım bölgesine girerler ve bu durum dönüş sinyali olarak değerlendirilir.
Bir başka dikkat çeken husus ise endeksin 50 günlük ortalamalarda tutunma çabasıdır. Grafikte mavi çizgi ile gösterdiğimiz bu seviyede genelde tepki alımı geliyor ve dörtgen formasyonu içerisinde bu trendin de üzerinde kalarak ilerleme eğilimi var. Rusya-Ukrayna geriliminin başladığı günde bu durum bozulmasına rağmen [grafikte meydana gelen bu duruma -kopma ve kırılma boşluğu (breakaway gaps)- denir)] bu sefer de 100 günlük ortalamadan (mor çizgi) tepki alımı geldi ve endeks eski seviyesine geri döndü. Cuma günkü kapanış tam da 50 günlük ortalama ile hareketli ortalamanın kesişiminde meydana geldi. Pazartesi bu bölgede tutunması durumunda tekrar dörtgen direnci olan 2060 seviyesine hareket başlayabilir.
Bu seviyede tutunamazsa uzun vadeli 3 nolu trendin geçtiği yaklaşık 1950-1960 bölgesinin hedef olması mümkündür. Burasının da kırılması halinde dörtgen desteği olan 1925 bölgesi hedef olacaktır. Haber akışının çok etkili olduğu bu dönemde endeks kağıtları diye tabir ettiğimiz hisse senetlerini alıp satarken dikkatli olunması gerekir.
Grafik 2’de endeksin son günlerine yakından bakıyoruz. Daha önceki analizlerimizde her bir mumun bir anlamı olduğunu, bazen tek başına bazen önceki birkaç tanesiyle birlikte bazı anlamlara geldiğini söylemiştik. Son 2 günde oluşan mumlar siyah karga ayı formasyonu olarak adlandırılıyor. Açılış bir önceki günün kapanışının altında, kapanış bir önceki günün açılışının altında olduğunda gerçekleşir ve ayı denmesinin anlamı düşüş işareti olmasındandır. Önceki grafikte söylediğimiz gibi kapanış tam da 50 günlük ortalama seviyesinde olduğundan desteğin çalışıp çalışmayacağını görmek gerekir. Destek çalışırsa 2 gün önce oluşan küçük boşluğun doldurulması olarak da görebiliriz ki bu tip boşluklara da “devam eden (ölçüm) boşluk (runaway gaps)” diyoruz. Böyle bir durumda yükseliş trendi devam ediyor diyebiliriz.
Grafik 3’te Fibonacci hız direnç fanı (speed resistance fan) yardımıyla olası fiyat kanallarını tahmin etmeye çalışıyoruz. Daha önceki analizlerimizde fibonacci retracement yardımıyla düzeltme seviyelerini tespit etmeye çalışmıştık. Bu analizde ise hem muhtemel destek direnç seviyeleri hem de trendin hızı ve eğimi hakkında fikir sahibi oluyoruz. Dikkat edilirse endeksin fiyat kanallarına uygun hareket ettiği görülüyor. Rusya-Ukrayna gerilimi bir miktar sapma yaratsa da aynı kanalda hareket etmeye devam ediyor. Önümüzdeki günlerde yaklaşık 1933 seviyelerinin destek görevi görmesi beklenir. Bu seviyeler trend eğimli olduğundan hergün yukarı doğru değişmektedir.
Yapılan analizlerin tamamı kişisel yorum ve tahminlerden ibaret olup kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.