Birleşim Mühendislik Teknik Analizi
Birleşim Mühendislik günlük grafiğinden görüleceği üzere yine halka arz değerinin altını görmüş bir hisseyle karşı karşıyayız. Halka arz sonrasında hisse genel olarak 1-2-3 nolu alçalan trendlerin oluşturduğu kanalda aşağı yönlü hareketine devam ediyor. Cuma günkü kapanışa göre ilk kez trend yukarı yönlü kırılma şansı ile karşı karşıya. Trendin üzerinde 1-2 gün daha kapanış görürsek yukarı yönlü hareketin devamı gelebilir. Cuma günü önceki günlere kıyasla 2 kat fazla hacim de gerçekleşti bu da olumlu. Olumsuz taraf senedin mor renkli 100 günlük ortalamasından geri dönmesi.
Dolayısıyla 9,36 seviyesi çok önemli. Burayı kırarsa kırmızı renkli çizdiğim yatay direnç seviyelerini test edecektir. Cuma günü hisse hem 1 nolu trendi kırma niyetini gösterdi hem de mavi renkli 50 günlük ortalaması olan 8,95’in üzerinde kapandı. 1 nolu trendin tekrar içine girmezse yukarı yönlü denemeler tekrar gelebilir. 9,60 bölgesindeki yatay direnci aynı zamanda çanak tamamlanma bölgesidir ki buralarda bir miktar aşağı salınma olabilir. Eğer bu bölge kırılırsa çanak formasyonu hedefi 11,40 bölgesi olabilir.
Yükselişte yakın zamanda oluşmaya başlayan 4 nolu trend de yakından takip edilmelidir. Olası geri çekilmelerde bu trend destek görevi üstlenecektir. Teknik analizde birçok farklı trend ve formasyon bir arada bulunabileceğinden çanak oluşumunu gözlerken diğer direnç bölgelerine de dikkat etmek gerekir. Kırmızı renkle gösterdiğim yatay dirençler bu nedenle önemlidir.
Hisse 100 günlük ortalamayı geçemezse iki olasılık gündeme gelecektir. Birincisi 100 günlük ve 50 gün ortalamaların arasında sıkışma meydana gelebilir. İkincisi tekrar 1 nolu trendin altına gelebilir. Bu trendin altına gelse bile 4 nolu kısa vadeli yükseliş trendimiz sağlam bir destek görevi görürse tekrar yukarı deneme gelebilir. Bu destek de kırılırsa düşüş kanalı içerisinde yeni hedef 7,70 bölgesi olacaktır.
Grafik 2’de hisseye bir de yakından bakalım. Son günlerde oluşan şekil sanki yükselen takoz formasyonu gibi görünüyor. Formasyonun klasik halini sol tarafta çizdim. Bu formasyonda trendin alt çizgisi (destek) daha yüksek eğimli iken üst çizgisi (direnç) daha az eğimlidir. Aslında bu durum her yeni zirvenin daha az istekle yapılıyor olduğu anlamına gelir ve aşağı dönüş sinyalidir. Genellikle yükselen üçgen formasyonu ile karıştırılır ve o yükselme sinyali olduğundan yanlış kararlara sebep olur. İlerde başka analizlerde onu da anlatırız.
Hissenin yukarı ve aşağı yönlü olası risklerini ve fırsatlarını elimden geldiğince anlattım. Teknik analizde her bir mumun (örneğin günlük grafikte 1 günü temsil eden birim) kendine has bir anlamı da olmakla birlikte bunlara ilerleyen yazılarımızda imkan buldukça değinmeye çalışacağım. Teknik analiz geometri dersi gibidir, ne kadar çok pratik yaparsanız soruyu gördüğünüzde o kadar çabuk çözersiniz.
Yapılan analizlerin tamamı kişisel yorum ve tahminlerden ibaret olup kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.