Türk Traktör Teknik Analizi
Bu hafta incelemeye Türk Traktör ile devam ediyoruz. Günlük verilerin yer aldığı Grafik 1’de hissenin kasım ayında başlayan yükseliş hareketinde 243 bölgesini gördükten sonra o dönem endekste meydana gelen düşüşle birlikte 182 bölgesine kadar geri çekildiğini sonrasında tekrar hızlı bir şekilde 243 bölgesine geldikten sonra 220 bandına geri çekildiğini görüyoruz.
Hisse genel olarak mavi kanal içinde hareket ediyor. Bir üst kanala geçme denemesi başarısız olmuş durumda ve şekil çok karışmasın diye başka bir kanal çizmedim. Asıl odaklanılması gereken kısım Cuma günü kanal desteğinden yukarı dönmüş olması. 210-220 bölgesi bu senet için çok önemli durumda. Çünkü bu seviyeler biraz sonra ikinci grafikte daha açık görüleceği üzere uzun vadeli yükseliş trendinin de geçtiği nokta. Yeşil renkli trendleri orada daha anlaşılır göreceğiz.
50 günlük ortalamayı temsil eden mor çizgi de bu bölgeden geçiyor ve cuma günkü kapanış değeri 221,05 seviyesinde. Yani bulunduğumuz bölge hem kısa vadeli hem de uzun vadeli trendin destek bölgesi olmakla beraber 50 günlük ortalamanın da kesişim noktası diyebiliriz. Önümüzdeki hafta endeksin de destek vermesi durumunda kanalda yükseliş hareketi gelebilir. Olası yükselişte ilk hedef tarihi zirve olan 243 bölgesi olacaktır. Buranın kırılması halinde ise kanal direnci hedef olacaktır ki bunu konuşmak için şu an erken.
Ortalama ve desteklerde tutunamama durumunda ise ilk hedef 212 bölgesi olacaktır. Bu bölgeyi de stop loss (zarar kes) kabul ederek işlem yapmak mantıklı olacaktır.
İkinci grafikte Türk Traktörün haftalık verilerini görüyoruz. Her bir çubuk bir haftayı temsil ettiğinden daha uzun vadeli resme bakabilme fırsatımız oluyor. Önceki grafikte yeşil renkli uzun vadeli trendin ortaya çıkma şekli bu aslında. 2020/Mayıs ayından itibaren başlayan yükseliş trendinin 2 ana kanal oluşturduğunu görüyoruz. Dolayısıyla ortadaki trend üst kanalın desteği durumunda ve senet oradan döndü. Yükseliş hareketinin başlangıcı olabilir. Eğer destek çalışmazsa en alttaki yeşil trendi tekrar test etmesi mümkündür.
Haftalık grafikte dikkat çeken başka bir husus ise yükselen tepeler formasyonudur. Bu formasyon yükseliş trendlerinde görülür ve adı üstünde her yeni zirvenin önceki zirveden daha yukarıda gerçekleşmesidir. Formasyonun klasik görüntüsünü alt tarafta çizdim.
Üçüncü grafikte yine günlük grafiğe bu sefer -Schiff Dirgeni- denilen bir kanal analiz aracıyla bakıyoruz. İngilizcesi “pitchfork” olan ve bazı teknik analiz programlarında bu isimle geçen dirgenin farklı türleri olmakla birlikte (dirgen, iç dirgen, shiff dirgeni ve değiştirilmiş shiff dirgeni) ben en çok shiff dirgenini kullandığım için onu kullandım. Bu analizde de dip ve zirve hareketlerinden sonra oluşabilecek muhtemel fiyat kanalları görülmeye çalışılır. Dikkat edilirse senet kanal çizgilerinin geçtiği yerlerde aşağı ya da yukarı tepki vermiş. Cuma günü trend desteğinden yukarı dönmüş görünüyor. Aynı analiz düşüş trendi için de uygulanabilir.
Borsada işlem yapmaya başladığım 2006 yılından bu yana geçen 16 yıllık süreçte öğrendiğim en önemli şey bütün analizleri kendi kendine yapmayı bilmek/öğrenmeye çalışmak ve sadece duyumlar üzerinden işlem yapmamaktır. O yıllarda Sayın Yiğit BULUT bir tv kanalında küçük yatırımcı için teknik analiz dersi mahiyetinde programlar yapardı, keza Sayın Ahmet MERGEN gibi duayen isimlerimiz var. Herkesten öğrenmek, feyz almak ve bu işlere yıllarını vermiş insanlara saygı duymak gerekir. En iyi analiz kendi analizinizdir. Biz konu olarak teknik kısımla ilgilensek de diğer analizler ve endeksin genel durumu, haber akışı gibi bütün unsurları bir arada değerlendirmek gerekir. Piyasada göreceğiniz birçok analist genelde diğerini aşağılayarak kendinin en iyi olduğunu gösterme çabasındadır. Benim amacım görüp öğrenip kendi kendinize yeter hale gelmeniz. Bu nedenle eğitimde gibi anlatma usulünü seçtim. Kazanç ve kayıp kendi uğraşlarınız sonucu olursa daha keyifli olacaktır. Unutmayın kar zararın kardeşidir.
Yapılan analizlerin tamamı kişisel yorum ve tahminlerden ibaret olup kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.