Kripto Varlık Dünyasında Son Dönemde Öne Çıkan Gelişmeler

Kripto Varlık Dünyasında Son Dönemde Öne Çıkan Gelişmeler

Kripto varlıklar açısından yasal düzenlemelerin öne çıkacağını düşündüğümüz 2022 yılı, dünyaca bilinen kurumların kripto varlık sektörüne yönelik ilgisi ve yöneliminin artması ile de gündeme gelecek gibi görünüyor. Bu yazımızda kripto varlık sektörüne ilişkin son dönemde öne çıkan haberleri ve gelişmeleri sizlerle paylaşacağız.

*Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir teknoloji şirketi olan Intel’ in 2022 yılında geliştireceği “Bonanza Mine” isimli yeni işlemcisi ile Bitcoin madenciliği sektörüne girebileceği yönünde haberler mevcut[1].

*Uber CEO’su Dara Khosrowshahi, kendisine Uber’ in ödemelerde kripto varlık kabul edip etmeyeceği şeklinde yöneltilen soruya şu aşamada değilse de ilerleyen dönemde kripto varlıkları ödemelerde kabul edecekleri şeklinde cevap verdi[2].

*Toyota Türkiye geleneksel yıllık toplantısını Metaverse’ de gerçekleştirdi[3].

*Mc Donald’ s, Metaverse üzerinden sanal yiyecek ve içecek siparişi almak üzere sanal restoran kurmak üzere[4].

*ABD Hazine Bakanlığı, kripto madencilerinin ve stake yapan kişilerin borsalar için uygulanacak olan vergi raporlama yükümlülüklere tabi olmayacağını yineledi.

*Güney Kore, Metaverse üzerine 200 milyar $ tutarında bir fon oluşturuyor. Kore Yatırım Şirketi tarafından yapılacak bu yatırımın Metaverse ve Yapay Zeka üzerinde yoğunlaşacağı ifade ediliyor[5].

*Kripto varlıklarla ilgili iş ilanı veren dünyaca ünlü şirketlerden bazıları; Nike, VISA, Meta (Facebook), Apple, Nvidia, Disney, PayPal, Google, Amazon, Microsoft, JP Morgan, Mastercard, Goldman Sachs ve Bank of America şeklinde.

*Disney patronu Bob Chapek CNBC ile yaptığı bir röportajda, Disney olarak Metaverse’ de büyük bir konuma gelmek istediklerini ifade etti.

*JP Morgan yetkilileri yaptıkları açıklamalarda “NFT’ lerin muhtemelen gelecekte dijital varlık alanına hükmedecek.” şeklinde ifadelerde bulundu.

*El Salvador, Bitcoin tahvili çıkarmayı planlıyor[6]. Söz konusu tahvilin Mart/2022 döneminde piyasa sürülmesi bekleniyor.

*New York merkezli Amerikan global yatırım yönetimi şirketi BlackRock, kripto varlık alım satım hizmeti vermeyi planlıyor[7].

*Amerikan finansal hizmetler şirketi olan Wells Fargo & Company yayımladığı bir raporda, kripto varlıklara yatırım yapmak için hala çok geç olmadığı yönünde ifadelere yer verdi.

*Samsung, yeni akıllı telefon serisini tanıtması beklenen “Unpacked” etkinliğini hem Metaverse platformu Decentraland’ daki sanal mağazasında hem de reel dünyada düzenleneceğini duyurdu.

*Samsung, 6 Ocak tarihinde Metaverse hizmeti My House’ u yayınlamıştı. Söz konusu platform kısa sürede 4 milyonu aşan sayıda ziyaretçi çekerek büyük bir başarı yakaladı.

*Vestel, Metaverse’ de ilk mağazasını açmaya hazırlandığını ve sanal showroom projesini başlattığını duyurdu. Vestel CEO’su Turan Erdoğan yaptığı açıklamada “Metaverse evreni ve blokzinciri çözümlerini doğru anlamak, tanımak ve kalıcı adımlar atabilmek için yatırım sürecimizin başından itibaren Meta (Facebook) ile dirsek temasında” olduklarını dile getirdi[8].

*İnternet üzerinde çalışan online bir ödeme sistemi olan PayPal, blokzinciri ve kripto varlık odaklı bir danışma konseyi kurdu.

*ABD Kongresinde düşük miktardaki kripto işlemleri için vergileri ortadan kaldırmaya yönelik iki taraflı bir yasa tasarısı sunuldu[9].

*Sektörünün saygın yayını Exhibitor, 2 bin 300 katılımcı arasından CES’ in En İyi 20 Markasından biri olarak TOGG’ u seçti[10].

*Türkiye İş Bankası, Roblox Metaverse’ ünde Türkiye’ den reklam veren ilk banka oldu.

Yukarıda kripto varlık sektörü ile ilgili dikkatimizi çeken ve güncel gelişmeler yer verdik ancak elbette sektör ile ilgili haber akışı bunlarla sınırlı değil. Bu gelişmeler bize, gerek global gerekse lokal anlamda önde gelen şirketlerin blokzinciri teknolojisine ayrıca Metaverse’ e olan ilgisini göstermekte. Her ne kadar Metaverse’ ün bir tür pazarlama stratejisi olduğunu ve hatta özelde Meta’ yı (Facebook) kurtarma planı olduğunu öne süren görüşler olsa da söz konusu teknolojiler (özellikle Metaverse) hakkında öngörüde bulunurken bu alana yönelen kurumsal ilginin de dikkate alınmasının faydalı olacağı kanaatindeyiz.

[1]https://www.pcworld.com/article/605986/intel-tips-plans-for-bitcoin-mining-chip.html

[2]https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-02-11/uber-ceo-says-app-will-eventually-accept-crypto-as-payment

[3]https://www.aa.com.tr/tr/sirkethaberleri/otomotiv/toyotanin-geleneksel-yillik-toplantisi-metaversede-yapildi/670796

[4]https://news.yahoo.com/mcdonald-entering-metaverse-order-real

[5]https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-02-10/korea-s-200-billion-wealth-fund-bets-on-metaverse-ai-startups

[6]https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/el-salvador-bitcoin-atilimlariyla-ekonomisini-canlandirmayi-hedefliyor/2480290

[7] https://www.nasdaq.com/articles/blackrock-planning-to-offer-bitcoin-trading%3A-report

[8] https://www.aa.com.tr/tr/sirkethaberleri/teknoloji/vestel-metaverse-evreninde-yerini-aliyor/670835

[9] https://delbene.house.gov/uploadedfiles/virtual_currency_bill_text.pdf

[10] https://twitter.com/Togg2022/status/1486959624972550145