Matriks Data Teknik Analizi
Matriks’in günlük grafiğine baktığımızda alçalan kanalda düşüşünün devam ettiğini görüyoruz. Hisse Nisan/2021’de 28,00 TL fiyat ile halka arz olmuştu ve sonrasında temmuzda brüt %30 temettü dağıttı ve ekimde %37,44 bedelsiz sermaye artırımı yaptı. Cuma günü kapanış 20,88 TL olarak gerçekleşti. Şirket fiyatın daha adil oluşması için kendi paylarını kasım ayından beri alıyor. Bu durum olumlu olsa da henüz düşüş trendinden çıkış sağlanamadı.
Hissede kasım ayında bir çanak denemesi olmuştu ancak yukarı hareket edilmesi beklenen yerde alçalan trend direnci buna izin vermedi (Alçalan Trend 1) Sonrasında endeksteki düşüşle birlikte 20,16 bölgesine kadar geri çekilme yaşandı. Bu bölgede tutunabilirse tekrar alçalan trend direncini test etmek isteyebilir. Bu trend artık yatay direnç olan 22,03 bölgesiyle yakın durumda buluyor. (yeşil yuvarlak alan) bu direncin aşılması durumunda yeni bir çanak formasyonunun oluşmaya başlaması muhtemel duruyor. (çanak 2) Böylesi bir durumda olası hedef 24,75 bölgesi olabilir. 29,00 TL seviyesinin tekrar konuşmaya başlamak için çanağın oluştuğunu görmek gerekiyor. Direnç kırılamazsa bir süre 22,00 -20,00 TL arasında dörtgen oluşturacak şekilde git-gel yapılması gündeme gelebilir.
Yukarı hareketin gelmesi ve alçalan kanal direncine doğru gidebilmek için ilk etapta 20,95 seviyesi (pembe trend) pazartesi günü için önem kazanıyor. Eğer bu seviye aşılamazsa hedef tekrar 20,16 desteği olabilir. Alım kararı verilmesi halinde mutlaka 20,16 seviyesi stop-loss kabul edilmelidir. Bu seviyenin altında kapanışlar görmeye başlanırsa yeni bir düşüş dalgası gelebilir.
Geçen hafta yaptığımız Aselsan analizinde Fibonacci analizinin düşüş trendi sırasında da uygulanabileceğini söylemiştik. Şimdi Matriks’in Fibonacci analizine de bakalım. Grafik 2’de alçalan trende uyguladığımız Fibonacci’yi görüyoruz. Dikkat ederseniz düzeltme seviyelerinde hisse tutunmaya çalışıyor veya geri dönüyor. Yani bu düşüş trendinin kırılması için önceki grafikte de söylediğimiz gibi 22,00 – 22,10 bandı önemli. Bu seviyeler hem düşerken destek görevi görmüş hem de yükseliş sırasında direnç. Burayı aşması durumunda 23,55 ve 24,74 seviyeleri yeni hedef olabilir.
Dikkat edilirse iki analizde de birbirine yakın değerler ortaya çıkıyor. Bu yüzden bazen trend eğimlerinden veya ufak sapmalardan dolayı örneğin 20,10 yerine 20,14 değeri çıkması mümkün olduğundan bu verileri bant olarak yorumlamak yaklaşık değer kabul etmek daha doğru olur.
Grafik 3’te hisseye daha yakından bakıyoruz. Özellikle son birkaç haftada oluşan şeklin bir OBO (omuz-baş-omuz) formasyonu olma ihtimali üzerinden değerlendirme yapalım. Bu formasyonun normal teorik görüntüsünü sol tarafta çizdim. Senedimizin haftaya nasıl hareket edeceğine bakıp pozisyon almak gerekebilir. Bu formasyon düşüş işareti sayılır. Ancak genel olarak zirve hareketlerinden sonra dönüş formasyonu olarak göründüğü için bizim durumda güvenilirliği tartışılır. Ben dikkat edilsin diye ekledim. Önümüzdeki hafta yatay devam ederse sağ omzu yapıyor olabilir. Aynı bölge aynı zamanda destek seviyesi de olduğundan ben yukarı dönüş yapar diye beklerim. (halka arzdan beri en düşük seviyesi olduğundan) 5 gün önce yaşanan hacimli yükseliş umut verici ama obo olma ihtimaline karşı da hazırlıklı olunması gerekir.
Yapılan analizlerin tamamı kişisel yorum ve tahminlerden ibaret olup kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.