ASELSAN Teknik Analizi
Aselsan’ın günlük grafiğine baktığımızda düzeltme hareketinden sonra tekrar ortalamaların üzerine çıktığını görüyoruz. Hareketin devamı için 22,88 ve 22,38 seviyeleri önemli. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece yukarı denemeler devam edecektir. Kısa vadede bir üçgen formasyonu oluşmaya başladı gibi görünüyor. Cuma günü üçgen direncini test etti ama geçemedi. Pazartesi 23,47 seviyesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu direnç kırılırsa ve hacim de bunu desteklerse yeni hedef 23,92 ve 25,88 olacaktır.
Direncin kırılamaması halinde ise yukarıda belirttiğimiz 22,88 ve 22,38 seviyelerine doğru geri çekilme yaşanabilir. Bu destekler çalışmazsa 21,91’e kadar düşebilir. Bu seviye senedin daha önce yükseliş ve düşüş sırasında tepki alımı/satımı gördüğü bir nokta. Buranın da kırılması halinde yeni destek 20,80 bölgesi olacaktır.
Günlük grafikte MACD tam kesişim noktasında ve olası bir yukarı harekette hemen al sinyali verecektir. MACD (Moving Average Convergence Divergence) hareketli ortalamaların birbirine mesafesi olarak tanımlanabilir ve genellikle 12 günlük ile 26 günlük ortalamaların farkı alınarak hesaplanır. 12 günlük ortalama daha yüksekse bu bir yükseliş sinyalidir. Bu limitler birçok analiz aracında olduğu gibi kullanıcı tarafından değiştirilebilir.
Hissenin bir de Fibonacci analizini yapalım. Grafik 2’de gördüğünüz çizikli alanların her biri bir fibonacci düzeltme bölgesidir. Analizin matematiksel geçmişini merak edenler internetten bulabilirler. Kısaca “altın oran” matematiği diyebiliriz. Bu analizle belli bir yükseliş veya düşüş gösteren senetlerin hangi seviyelere kadar düzeltme yapabileceğini tahmin edebiliriz. Grafikte Aselsan’ın yükselişi sonrasında hangi seviyelerin düzeltme sırasında destek görevi göreceğini görüyoruz.
Fibonacci analizinde %23,6 – 38,2 – 50 – 61,8 ve 78,6 düzeltme seviyeleri bulunur. Eğer analizi doğru noktalardan başlayıp bitirirseniz yaklaşık destek/direnç seviyelerini görürsünüz. Hissenin %78,6 düzeltme seviyesine kadar düştüğünü oradan gelen tepki alımlarıyla %50 seviyesi olan yaklaşık 22,30-22,40 bölgesine kadar geldiğini ve güç topladıktan sonra bu seviyeyi yukarı yönlü kırarak üst bölgeye geçtiğini görüyoruz. Yani mevcut durumda 23,92 seviyesi %38,2 düzeltme seviyesi olarak yeni direncimiz durumunda.
Bu analizi tersten yapmak da mümkündür. Yani zirveden başlatıp dip noktasına doğru analizi uygularsanız bu sefer de düşüşün ne kadarının geri alınacağını bulabilirsiniz. Zaten bu analizin asıl adı Fibonacci Retracement yani geri çekilme seviyeleridir.
Eşkenar üçgene benzeyen formasyonların hangi yöne gideceğini anlamak diğer üçgen formasyonlarına göre daha zordur. Bu durumda başka teknik analiz yöntemleri, hissenin temel analizi, haber akışı, endeksin genel durumu gibi unsurlar daha önemli hale gelir.
Aselsan’ın bazı önemli bilgilerine bir göz atalım;
Şirketin yurtdışında birçok ortaklığı var ve buralara ciddi ihracat yaparak döviz geliri elde ediyor. Bist’teki en çok döviz fazlası olan şirketlerden biri. Karlılığını geçen yıla göre artırmış durumda. Şirketin yaklaşık %75’i Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na ait. Geri kalanı halka açık. FK oranları ile PD/DD oranları yüksek. Ancak Bist şirketlerine baktığımızda birçoğu daha yüksek. Bu konuda genel bir uyumsuzluk mevcut.
Grafik 3’te bir getiri kıyaslaması görüyoruz. Son bir yılda yani cuma günkü kapanışa göre 7 Ocak 2021’den 7 Ocak 2022’ye kadar elinde yukarıda belirtilen yatırım araçlarını bulunduranların ne kadar getiri sağladığına bakalım. Bist100’e 1000 TL yatırım yapan biri ortalama 300 TL kazanmış, Dolara yatırım yapan ise 882 TL kazanmış. Aselsan ise ancak 227 TL kazandırabilmiş. (analizimizi Aselsan 29 TL’ye dayandığında yapsak elbette daha fazla kazandırmış olacaktı)
Bu durum bize Aselsan’ın hem endeks performansından hem de dolara göre geri kaldığını göstermektedir. Ciddi miktarda döviz fazlası olan/ ihracat yapan ve Bist30 firmaları arasında yer alan bir şirketin bu şekilde geri kalması aslında potansiyelini tam olarak hisse değerine yansıtamadığı anlamına gelir.
Şirketin endeksin genel gidişatıyla paralel hareket ettiği unutulmadan, destek-direnç noktaları takip edilmeli ve kesinlikle stop-loss seviyeleri belirlenerek işlem yapılmalıdır.
Yapılan analizlerin tamamı kişisel yorum ve tahminlerden ibaret olup kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.