Endekste Yön Arayışı

Endekste Yön Arayışı

BİST100 Endeksinin günlük grafiğine baktığımızda, genel olarak kanal içerisindeki yükseliş trendini sürdürürken 2 Aralık tarihi ve sonrasında uzun vadeli kanal direncini kırarak (3 nolu trend) sert bir yükseliş başlatmış ve tarihi zirve olan 2.406 seviyesini gördükten sonra daha önce kanal direnci olan seviyeyi (3 nolu trend) bu sefer aşağı yönlü kırarak eski yükseliş kanalının içine geri döndüğünü görmekteyiz. Kanal hareketlerinde direnç noktası olarak çalışan seviyeler yukarı yönlü kırıldıktan sonra üst trendin destek noktası olurlar. Grafikte 3 nolu trendin destek görevini yerine getiremediğini görüyoruz. Birkaç kez yukarı denemeler olmakla birlikte kapanışlar hep trendin altında kalmıştır. Teknik analizde genel olarak gün içi fiyat dalgalanmalarından ziyade günlük kapanışlara göre analiz yapmak daha doğru bir yöntemdir. Bir trendin kırılıp kırılmadığını hem destek hem de direnç seviyeleri açısından anlayabilmek için 2-3 gün test seviyesi kaçsa onun üzerinde veya altında kapanış yapmasını görerek teknik analiz tahminin onaylanmasını görmek faydalı olmaktadır. BİST100’ün günlük grafiğinde siyasi ve ekonomik gelişmelerden bağımsız olarak mevcut durumda ortaya çıkabilecek olasılıkları birlikte değerlendirelim.

  1. Olasılık: Endeks kısa vadede kendisine direnç yaptığı yaklaşık 1925 seviyesiyle kısa vadeli destek konumunda olan ve 50 günlük hareketli ortalama bölgesine de denk gelen yaklaşık 1795 seviyesi arasında gidip gelerek dörtgen formasyonu oluşturabilir. Böyle bir alanda bir süre sürebilecek hareket göstergelerin dengelenmesine sebep olarak bir sonraki hareket için toparlanma yaratabilir.
  2. Olasılık: Endeks kısa vadeli destek noktası ve 50 günlük hareketli ortalamasına tekrar düşerek yeniden bir dip oluşturma çalışmasına başlayabilir. Buna da ikili dip formasyonu diyoruz ki bu çalışmadan sonra enerji toplayıp yukarı yönlü bir hareket başlatabilir.
  3. Olasılık: İkili dip formasyonu sonrasında bazen yükseliş trendi başlıyor gibi olup tekrar bir dip yapma durumu olabiliyor ki buna da üçlü dip diyoruz.
  4. Olasılık: 1795 seviyesinin kırılması halinde 2 nolu trendi destek seviyesi olarak takip etmek gerekir ki bu seviye eğimli bir doğru olduğu için her gün değişmektedir. (şu an yaklaşık 1720) Dolayısıyla 1795 altına yapılması muhtemelen denemeler ne kadar geç olursa trend o kadar yukarı geleceğinden destek seviyesi daha yukarıda endeksi tutmaya çalışacaktır.

Endeksin saatlik, haftalık, aylık vs. analizleri ve farklı birçok formasyonla çalışmalar yapılması mümkün olmakla birlikte grafiğin anlaşılması açısından hepsini aynı yerde yapmadım. Unutulmasın ki mum grafik ile diğer grafikler arasında da analiz yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır ki örneğin her bir mum bir anlam taşır, mum başka mumlarla bir araya geldiğinde başka bir anlam taşıyabilir. Çizgi grafikler sadece kapanış bazlı araştırma yapmak için daha uygundur vs. Sonraki analizlerimizde diğer formasyon ve analiz yöntemlerini de kullanıp gördüklerimi hem endeks için hem de tesadüfi belirleyeceğim hisse senetleri ve emtialar için paylaşmaya çalışacağım. Bu grafikleri kendiniz deneyip uygulayarak öğrenesiniz diye en açık şekilde ve eğitimdeymiş gibi anlatacağım. Umarım faydalı olmuştur. Sonraki yazıda görüşmek üzere.

Yapılan analizlerin tamamı kişisel yorum ve tahminlerden ibaret olup kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.