Yolcu Beraberi Eşya Muafiyeti, 15481 Sayılı BKK Kapsamında Gümrüklerden Geçebilecek Eşya Listesi ve Limitleri

Yurt dışından ülkemize gelen kişiler için yolcu beraberi eşya muafiyeti listesinde hangi eşyalar yer almaktadır? 15481 Sayılı BKK kapsamında gümrük sınır kapılarından geçebilecek eşyalar nelerdir? Gümrüklerden yurda sokulabilen eşyaların limitleri ne kadardır? Yurt dışından kaç karton sigara getirilebilir? Bu soruların cevaplarını yazımız devamında görebilirsiniz.

Yolcu Beraberi Eşya Muafiyeti, 15481 Sayılı BKK Kapsamında Gümrüklerden Geçebilecek Eşya Listesi ve Limitleri
Yolcu Beraberi Eşya Muafiyeti

Yurt dışından ülkemize gelen kişiler beraberlerinde bir takım eşyalar getirmektedir. Yolcu beraberi eşyalar, yolcunun kişisel kullanımına yönelik olabildiği gibi Türkiye’de yaşayan tanıdıklarına getirdikleri hediyelik eşyalardan da olabilmektedir. Özellikle yaz aylarında ülkemize gelen gurbetçi vatandaşlarımız, Türkiye’de yaşayan tanıdıklarına hediyelik eşya getirmeyi adet haline getirmiştir. Elektronik cihazlar, sigaralar, alkollü içecekler, kıyafetler, kozmetik ürünleri, gıda ürünleri ve ilaçlar en fazla getirilen eşyalar arasında yer almaktadır. Gümrük iş ve işlemlerindeki her konuda olduğu gibi yolcu beraberi eşya muafiyeti listesinde yer alan eşyalarla ilgili olarakta kanuni düzenlemeler bulunmaktadır. Gümrük kapılarından girişlerde yolcuların beraberlerinde getirecekleri eşyaların limitleri 15481 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı başta olmak üzere çeşitli yasal düzenlemelerle belirlenmiştir. Genel olarak Bakanlar Kurulu ve Ticaret Bakanlığınca yapılan bu düzenlemeler, yurt dışından gelen yolcuların beraberlerinde getirdikleri eşyaların ticari mahiyet arz etmeyecek, keyfiliğe ve kamu zararına yol açmayacak limitte olmasına özen gösterilerek hazırlanmıştır.

https://piyasaraporu.com/yurt-disindan-getirilen-araclarda-uygulanan-gumruk-cezalari-2024-yilinda-ne-kadar-oldu

Yurt dışına çeşitli amaçlarla giderek tekrar yurda dönen vatandaşlarımızın, ikametgahı yurt dışında olup belirli süreliğine ülkemize gelen vatandaşlarımızın ve ülkemizi çeşitli amaçlarla ziyaret eden yabancı vatandaşların yolcu beraberi eşya muafiyetleri ile ilgili akıllarına bir çok soru gelmektedir. Kaç cep telefonu getirebilirim, bu cep telefonlarını ülkemizde işletebilir miyim? Yurt dışından kaç karton sigara getirme hakkım var? Kaç şişe alkollü içecek (alkol, rakı, votka, şarap, bira vs.) getirebilirim? Şahsi aracımda kaç litre mazot getirebilirim? Alman çikolatasından kaç tane, Hollanda peynirinden kaç kg, kozmetik ürünlerinden kaç adet getirebilirim? Şeklindeki sorular her dönem sorulmaktadır.

Yolcu Muafiyetlerinde Yasal Dayanak

Yolcu muafiyetlerinin yasal dayanağı 4458 sayılı Gümrük Kanunun 167 nci maddesi, 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu eki, “4458 sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddeleri Hakkında Karar, Gümrükler Genel Müdürlüğünün 6 Temmuz 2011 tarihli ve 2011/39 sayılı Genelgesi olarak belirlenmiştir.

Yolcu Beraberi Eşya Nedir?

Yolcunun beraberinde getirdiği, ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen ve belirli miktar ve değeri geçmeyen eşyayı ihtiva etmektedir. Yolcu beraberi eşya listesi 2009 / 15481 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararın “Kişisel eşya” başlıklı 58 inci maddesi ile Karar eki Ek-9 liste kapsamında belirlenmiştir. Yolcuların muafiyet kapsamında getirecekleri eşyaların değeri 430 Avro değerini geçmemelidir. Sınır kapılarında, limanlarda, demiryolu giriş kapılarında ve havayolu gümrük giriş kontrol noktalarında yolcuların beraberlerinde getirdikleri eşyalar muafiyet limitleri ve gümrük değerleri açısından kontrol edilmektedir. Muafiyet limitini aşan eşyalar gümrük personellerince tutanağa bağlanarak meri mevzuat hükümleri çerçevesinde işlemler yapılmak amacıyla gümrük ambarlarına alınmaktadır.

Yolcu Beraberi EK-9 Sayılı Liste Muafiyet Kapsamı Eşya Listesi

Tüketim malları kapsamında muafiyete tabi olarak getirilebilecek bazı eşyalar için tür ve miktarları şu şekilde belirlenmiştir:

  • Sigaralar için 600 adet getirilebilir.
  • Alkol derecesi %22’yi geçen alkol ve alkollü içkilerde 1 litre getirilebilir.
  • Çay, Kahve ve çikolata ürünlerinde 1 kg getirilebilir.
  • Kozmetik ürünlerinde 600 ml’yi aşmamak kaydıyla kolonya, parfüm, lavanta, esans ve losyon ile 5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesi getirilebilir.
  • Ülkemize gelen yolcuların beraberlerinde veya gelişlerinden bir ay önce veya üç ay sonraki süreler içerisinde getirecekleri şahsi tedavilerinde kullandıkları ilaçlar, ülkemizde kalacakları süre dikkate alınarak sağlık raporları veya reçeteleri yanlarında olması şartıyla makul miktardaki ilaçlar getirilebilir.
  • Yolcunun beraberinde olmak kayıt ve şartıyla evcil hayvanlardan (kedi, köpek, kuş gibi) toplam 2 adet veya 10 adet akvaryum balığı veteriner sağlık raporu, orijin ve aşı belgesi ile varsa kimlik ve eşgal belgesi ibrazı şartı ve veteriner kontrolü kaydıyla getirilebilir.
  • TRT Bandrolü ücretine tabi elektronik cihazlardan (televizyon, bilgisayarlar, tabletler vs.)
  • Cep telefonları için yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı 2024 yılı için 31.692 TL’nin ödenmesi şartıyla getirilebilir. 

Yolcu Beraberi Eşya Listesi 15481 BKK EK-9 Sayılı Liste

2009/15481 sayılı BAKANLAR KURULU KARARI EKİ 9 SAYILI LİSTE
YOLCU BERABERİ KİŞİSEL EŞYA LİSTESİ
A) TÜKETİM MADDELERİ : Sadece Yolcu BERABERİNDE getirilir.
a) TÜTÜN VE TÜTÜN ÜRÜNLERİ
1- Sigaralar 600 adet / 30 adet = 3 Box
2- Sigarillolar (her biri 3 gr.dan ağır olmayan purolar) 100 adet
3- Puro 50 adet
4- Kıyılmış tütün (200 yaprak sigara kağıdı ile) 250 gr.
5- Pipo tütünü 250 gr.
b) ALKOLLÜ ÜRÜNLER
1- Alkol derecesi % 22’yi geçen alkol ve alkollü içkiler 1 lt.
2- Alkol derecesi % 22’yi geçmeyen alkol ve alkollü içkiler 2 lt.
c) KOZMETİK ÜRÜNLER
600 ml’yi aşmamak kaydıyla kolonya, parfüm, lavanta, esans veya losyon ile 5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesi
ç) GIDA ÜRÜNLERİ
1- Çay 1 kg.
2- Çözülebilir hazır kahve 1 kg.
3- Kahve 1 kg.
4- Çikolata 1 kg.
5- Şekerden mamul yiyecek 1 kg.
B) DİĞER EŞYA : Hem Yolcu Beraberinde Hem de 1 AY ÖNCE - 3 AY SONRA
a) GİYİM VE YOLCULUK EŞYASI
1- Yolcunun giyinip kuşanmasına mahsus eşya
2- Yolcunun yaşantısına mahsus eşya ile seyahat eşyası
b) ELEKTRONİK /DİJİTAL EŞYA
1-LCD veya plazma ayrımı yapılmaksızın bir adet renkli televizyon (55 ekrana [55 ekran dahil] kadar) = 140 İNÇ
2- Birer adet video kamera (10 adet boş kaseti ile birlikte) ve fotoğraf makinesi (hafıza kartı veya 5 adet filmi ile birlikte)
3- Bir adet GPS yön bulma cihazı
4- Bir adet dizüstü bilgisayar ya da PC, aksam ve parçaları (flash bellek, harici hard disk dahil)
5- Bir adet radyo veya radyo-teyp
6- Her türlü ses ve görüntü kaydedici ve oynatıcı cihazlardan bir adet ile bu cihazlara ait toplam 10 adedi geçmemek üzere üzerine kayıt yapılabilen plak, teyp kaseti, CD, VCD, DVD
7- Bir adet kasetli veya oyun kartlı elektronik oyun aleti
8- Tv, müzik çalar, video oynatabilme özelliğine sahip olanlar dahil olmak üzere GSM-Cep telefonu
(yabancı misyon mensupları hariç olmak üzere, yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılmak şartıyla üç takvim yılında 1 adet)
c) MÜZİK ALETLERİ
Elde taşınabilir müzik aletlerinden birer adet olmak üzere en çok 3 adet
ç) SPOR VE OYUN ALETLERİ
1- Bir adet kamp çadırı
2- Bir adet dalgıç takımı
3- Bir adet motorsuz şişirme bot
4- Bir adet yelken tertibatlı sörf
5- Bir çift yüzme paleti
6- Golf malzemesi (golf aracı hariç)
7- Yolcunun tek başına kullanabileceği özelliğe sahip birer adet olmak üzere spor yapmasına mahsus diğer spor alet ve giysileri (paraşüt ve kayak takımı dahil, deniz motosikleti ve motorlu deniz kızağı hariç)
d) SAĞLIK CİHAZLARI
1- Hasta yolcuya ait yatak
2- Maluller için hareket ettirici tertibatı bulunan motorlu, motorsuz koltuk
3- Şahsi tedavide kullanılan ilaçlar
4- Kişinin kullanımına mahsus tıbbi cihazlar
5- Gaz maskesi, koruyucu elbise
e) MUTFAK EŞYASI
Yolculuk esnasında kullanılacak mutfak aletleri ile birer adet olmak üzere küçük ev aletleri
f) DİĞERLERİ
1- Hac ve umreden gelen yolcuların beraberlerinde getirecekleri veya posta veya kargo yoluyla gönderecekleri, Müsteşarlık ile Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenecek miktarda hurma ve zemzem suyu
2- Çocuk yolcuya mahsus bir adet çocuk arabası
3- Çocuk yolcuya mahsus oyuncaklar
4- Bir adet ütü
5- Bir adet bisiklet
6- Bir adet el dürbünü (gece görüş dürbün ve gözlükleri ile gece görüş keskin nişancı dürbünleri hariç)
7- Araçla birlikte yolculuk halinde, aracın kendisine ve sürücüsünün kullanımına mahsus diğer alet ve cihazlar ( Akü şarj cihazı, akü ile çalışan otomobil süpürgesi, akü ile çalışan buzluk vb.)
8- Kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayın
9- Yolcunun beraberinde olmak kayıt ve şartıyla evcil hayvanlardan toplam 2 adet veya 10 adet akvaryum balığı (veteriner sağlık raporu, orijin ve aşı belgesi ile varsa kimlik ve eşgal belgesi ibrazı şartı ve veteriner kontrolü kaydıyla)

https://piyasaraporu.com/binek-otomobillerin-ozel-tuketim-vergisi-oranlari-araclarin-2024-yili-otv-hesaplamalari